Maan: bom blijkt rotje


Een opname van de impact. Pas bij uitvergroting is het speldenprikje te zien dat werd veroorzaakt door de impact.
Een opname van de impact. Pas bij uitvergroting is het speldenprikje te zien dat werd veroorzaakt door de impact.

De maan is bestookt met een oude raket om water te vinden. Maar waar bleef de enorme stofwolk?

Dit weekend voerde Nasa een project uit waar ze al jaren mee bezig zijn. Een oude raket werd op de maan gegooid. Ondertussen zweefde een satelliet boven de plek waar de botsing tussen de raket en maan plaats zou vinden. Met allerlei gevoelige apparatuur moest de satelliet vastleggen of er bij de botsing water vrij zou komen. Dan is eindelijk duidelijk hoeveel water er onder het oppervlak van de maan verborgen zit.

Alles ging volgens plan. De raket boorde zich met 5600 kilometer per seconde in de maan, sneller dan een kogel die net uit de loop van een geweer komt. Daarbij zou 350 ton aan stof worden opgewarreld, zo had Nasa van te voren berekend, een kilometers hoge pluim. Kortom, er zou met telescopen een groot spektakel te zien zijn. En door het ontbreken van lucht en de zeer veel zwakkere zwaartekracht van de maan zou de stofwolk lekker lang blijven hangen.

Over de hele wereld hadden mensen zich verzameld voor grote schermen om het ‘bombardement’ van de maan te zien. Amateur-astronomen wilden de foto van hun leven nemen. Alleen, er gebeurde niets.

De raket sloeg zeker in. De satelliet die de impact moest vastleggen, filmde de raket bij de laatste stoot gas die hij gaf om een stevige knal te maken. Hij sloeg in op de maan en veroorzaakte daarbij, eh, niets. Althans, niets dat met het blote oog te zien was. Pas toen Nasa de foto’s van het evenement gingen vergroten was er een soort speldenprikje te zien waar de raket het oppervlak had geraakt.

De grootste door de mensen veroorzaakte knal aller tijden was op kosmische schaal niets meer dan wat kalk dat door een tennisbal van de lijn wordt opgespat.

Nasa kan deze anticlimax niet verklaren. Ze zijn op zijn zachtst gezegd een beetje verlegen met de non-gebeurtenis. Ze hadden allerlei hotemetoten uitgenodigd om naar het evenement te kijken. Er waren hapjes en drankjes, maar dus geen evenement.

Men probeert nu heel nonchalant te doen alsof dit totaal geen verrassing is, maar de werkelijkheid is anders. Het worst case scenario van de ruimtevaartorganisatie is dat de raket een massief stuk maan heeft geraakt, in plaats van een plek waar veel maanstof ligt. Als dat is gebeurd, dan is de hele missie mislukt.

De stofpluim was nodig om een goede meting te maken. De grote vrees is dat zonder stofpluim er geen meting mogelijk is. De wetenschappers van Nasa bekijken nu alle data die is verzameld in de hoop iets te ontdekken. Om alle data uit te pluizen zijn minstens twee weken nodig, heeft Nasa al gezegd.