Maan nationaal park?


De landingsplaats en voetstappen van de bemanning van Apollo 17, de laatste bemande maanvlucht.

Wat gebeurt er met de maan als er ooit hordes toeristen komen? Het lijkt wat vroeg om met die vraag te gaan worstelen, maar bij Nasa hebben ze de vraag voor de zekerheid maar in de groep gegooid. Daar zijn aanbevelingen voor de Amerikaanse regering uitgerold: maak van de maan een soort nationaal park.

Bij Nasa zijn ze vooral bezorgd over wat er zal gebeuren met de landingsplekken van de zes Apollo missies die tussen 1969 en 1972 zijn uitgevoerd. Het aanbeveling is om die plekken op de maan sowieso te gaan beschermen tegen al te nieuwsgierige toeristen. Die zouden als souvenir misschien de plaszakken kunnen meenemen die door de bemanning van Apollo 11 – de eerste mensen op de maan – zijn achtergelaten.

Nasa wil een gebied van 50 vierkante kilometer om de landingsplekken tot ‘no fly zone’ uitroepen. Dat betekent dat er geen andere capsules mogen landen en robots en mensen zich er niet mogen laten zien. Ook de voetstappen en bandafdrukken die tijdens de landingen zijn gemaakt moeten worden uitgeroepen tot maanerfgoed.

Waarschijnlijk moet de Verenigde Naties zich uiteindelijk uitspreken over de maan. Onze satelliet is van niemand, zo bepaalt een verdrag uit 1967. Behalve de Amerikanen zijn ook de Russen er met onbemande voertuigen geweest. Hoe zij denken over de voorstellen, is niet bekend.

Follow Faqtman on Twitter