Maan is slag gedraaid


maan

De maan is een vertrouwd beeld aan onze hemel. Altijd met dezelfde kant richting de aarde gedraaid, lijkt het alsof het nooit anders is geweest dan nu. Toch heeft de maan een flinke tuimel gemaakt, zoals astronomen van het Planetary Science Institute hebben uitgevonden. Een aanwijzing daarvoor is het op de maan aanwezige ijs.

Dat ijs is moeilijk te ontdekken, het is – aan het oppervlak in ieder geval – niet veel. Maar met moderne apparatuur zijn zelfs de kleinste beetjes ijs in kraters op de maan op te sporen. Het meeste ijs heeft zich opgehoopt op twee plekken, aan de zijkant van onze satelliet.

Die twee zones met ijs staan zelfs exact tegenover elkaar, aan weerskanten van een as. Dat betekent dat deze twee ijsophopingen de resten zijn twee polen, concludeerden de mensen van het PCI. Ooit zag de maan er schijnbaar uit zoals de aarde, een draaiende steenklomp met ijskappen boven en onderop. Ergens tussen toen en nu heeft de maan een klap gehad die er voor heeft gezorgd dat onze satelliet uit het lood kwam te staan, met poolkappen die zich ineens niet meer in het noorden en zuiden bevonden, maar ergens halverwege.

Wat heeft die klap veroorzaakt? Het team van het PCI schrijft in het vakblad Science dat het vulkanisme is geweest. In de maanregio Procellarum-KREEP-Terran zijn een paar plekken gevonden die sporen tonen van heftig vulkanisme, waarschijnlijk uit de tijd dat de maan net bestond. Een extreem grote vulkaanuitbarsting kan de rotatie van de maan hebben veranderd. Zelfs op aarde heeft een heftige uitbarsting effect op de draaiing van onze planeet.

Uitzonderlijk zijn zulke verschuivingen niet. De aarde zelf heeft 800 miljoen jaar geleden een zwiep van 50 graden gemaakt. De oorzaak daarvan zoeken wetenschappers nog altijd.