Maan is ouder dan gedacht


Apollo 14

Dankzij stenen die op de maan zijn verzameld door de Apollo 14 missie, in 1971, weten we nu precies hoe oud de maan is. Om precies te zijn 4,51 miljard jaar, 60 miljoen jaar ouder dan eerder werd gedacht. Dat verandert ons begrip hoe ons zonnestelsel en de aarde zich hebben gevormd.

De maan ontstond doordat een deel van de aarde afscheurde. Onze planeet kwam in haar jonge jaren in aanvaring met een object ter grootte van een planeet dat Theia wordt genoemd. Die botsing was zo heftig dat nogal wat materiaal het heelal in werd geslingerd. Echter net niet hard genoeg om uit de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Dat werd in de miljoenen jaren daarna de maan.

Exact weten wanneer die botsing plaatsvond is belangrijk, omdat leven op aarde beslist van na die datum moet zijn. Nu de geboortedatum van de maan bekend is, blijkt dat de aarde is geraakt in de eerste fase van haar bestaan.

Het was altijd moeilijk om de leeftijd van de maan te schatten omdat stenen aan het oppervlak zijn verontreinigd door resten van meteorieten en asteroïden. Die slaan geregeld in op de maan en spatten daarbij volledig uit elkaar. het oppervlak van onze satelliet ligt dan ook bezaaid met glasachtige steentjes die zich door de enorme energieoverdracht van een dergelijke botsing vormen.

Een team van de University of California (VS) heeft de stenen die Apollo 14 meenam echter nageplozen op het voorkomen van zirkoon, een koolstofverbinding die zich vormt bij zeer langzame afkoeling. Dat mineraal moet zich hebben gevormd bij het oorspronkelijke ontstaan van de maan, zo redeneerde men. En gevonden werd het zirkonium, zodat het kon worden geanalyseerd. Aangezien dit mineraal uranium bevat, waarvan de leeftijd goed kan worden vastgesteld, was het raden van de leeftijd van de maan ineens heel makkelijk.

Het enige nadeel is dat tijdens dit proces wel verschillende maanstenen zijn vernietigd.