Maan is gescheurd


De zwaartekrachtkaart van een stuk maanoppervlak. Inslagkraters zijn duidelijk te zien.

Sinds een jaar draaien om de maan twee sondes die de zwaartekracht van onze natuurlijke satelliet meten. De ruimtevaartuigen Ebb en Flow komen nu met opmerkelijke data. Daaruit blijkt dat de maan vol met diepe gaten en scheuren zit. Door zwaartekrachtkaarten te maken van de maan is namelijk met grote precisie te zien waar meer en minder massa zit.

Nasa concludeert uit de kaarten dat de maan platentektoniek kende, net als de aarde. Bij ons veroorzaken schuivende platen aardbevingen en vulkanen. Die laatste categorie landschapsvormen is er op de maan ook, hoewel alle maanvulkanen lang geleden hebben opgehouden lava te spuwen.

Door het onderzoek is nu bekend dat de korst van de maan tussen de 34 en 43 kilometer dik is, veel dunner dan tot nu toe werd aangenomen. Maar het meest in het oog springen de diepe scheuren die er in de korst zitten. Sommige van die scheuren lopen misschien helemaal door naar de kern van de maan, zo zegt Nasa.

Ebb en Flow hebben hun werk er nu op zitten. De komende dagen worden de computers uitgezet en de aandrijving afgekoppeld. Dan laat Nasa de sonde neerstorten op de maan. Zou het niet mooi zijn als ze daarbij in zo’n diepe scheuren vallen?

Follow Faqtman on Twitter