Maakt loodvrije benzine ons aardiger?


Een Nederlands tankstation, circa 1970. Foto: Juvarra.

Opmerkelijk onderzoek uit Amerika. Een psycholoog daar zegt dat er een verband bestaat tussen loodhoudende benzine en misdaad. Hij legde de misdaadstatistieken van de steden Atlanta, Chicago, Indianapolis, Minneapolis, New Orleans en San Diego naast gegevens over de verkoop en ban op loodhoudende benzine. Beide statistieken lopen opmerkelijk gelijk op. Voor iedere ton lood die in de atmosfeer wordt geblazen, stijgt 22 jaar later het aantal gewelddadige misdaden met een half procent.

Zou het dus kunnen zijn dat ongeboren kinderen die aan het lood worden blootgesteld daardoor agressiever worden? In de jaren zestig en zeventig nam het aantal auto’s in de VS dramatisch toe, terwijl er lood in de benzine zat. Dat zou vooral in de jaren tachtig tot een grote toename van misdaad hebben geleid. Steden als New York begonnen onbewoonbaar te worden.

In de jaren zeventig werd lood in de Verenigde Staten uitgefaseerd. In stad na stad werd opgehouden zulke benzine te verkopen omdat het slecht was voor de gezondheid. Dat zou volgens dit onderzoek met vertraging een verlaging van de misdaadcijfers hebben veroorzaakt, zo staat in het vakblad Environmental International.

Eerder werd een correlatie aangetoond tussen de introductie van legale abortus en misdaadcijfers 20 jaar later. Als in een stad vrouwen hun zwangerschap op een gezonde manier kunnen afbreken, dalen twee decennia later het aantal inbraken en knokpartijen.