Maakt het Noorderlicht geluid?


Het Noorderlicht is niet alleen mooi, nu zou het ook nog geluid maken. Onderzoekers van de Finse Aalto Universiteit hebben een klappend geluid opgenomen, dat zeventig meter boven de grond ontstaat. Lange tijd leek dit geluid vooral onderdeel van legenden, maar nu is het dus bonafide gemeten door wetenschappers. Hieronder te beluisteren.

Het Noorderlicht bij Bear Lake, Alaska. Foto: Trodel

Het directe verband tussen de aurora borealis en het geluid is hiermee nog niet wetenschappelijk aangetoond, benadrukken de onderzoekers. Maar de aanwijzingen zijn sterk. Tegelijk met de meting door de Aalto Universiteit verrichtte het meteorologisch instituut van Finland tijdens het verschijnen van het Noorderlicht een meting van geomagnetische storingen die het geluid veroorzaken. Volgens hoogleraar Unto Laine van Aalto Universiteit zijn dezelfde elektrisch geladen deeltjes betrokken bij het licht en het geluid.

Lees hier verder over het Noorderlicht in Nederland, over de landen die het “claimen”, en misschien wel de mooiste foto ooit van Aurora Boralis.

Beeld: Trodel, Flickr