Maakt deodorant stank erger?


Mensen gebruiken deodorant omdat ze niet willen stinken. Maar Belgisch onderzoek lijkt aan te tonen dat chemische stoffen onder je oksel smeren de kans op nare luchtjes juist alleen maar erger maakt. Biologen van de Universiteit Gent namen twee groepen proefpersonen. De ene groep gebruikte geen deodorant en ging dat juist wel doen, de andere gebruikte wel en hield daar mee op.

Beide groepen werden na een maand getest, de tijd die ongeveer nodig is voor de huid om een nieuwe laag huidcellen te produceren. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de huidflora, welke bacteriën leefden er na die maand in de oksel? Wat opviel waren de grote individuele verschillen tussen proefpersonen, welke bacteriën we meedragen is erg persoonlijk.

Toch was er wel degelijk een trend te zien. Bij de mensen die deodorant waren gaan gebruiken, was een toename te zien van de Actinobacteria. Dat is een van de bacteriën die de stank veroorzaakt die mensen zo onaangenaam vinden. De onderzoekers denken dat de aluminium in deodorant andere bacteriën doodt die de hoeveelheid Actinobacteria reguleert.

De studie, gepubliceerd in het vkablad Archives of Dermatological Research, is klein. De Belgen onderstrepen dat meer onderzoek nodig is voor definitief kan worden geconcludeerd dat je door deodorant stinkt.