Maakt de zon verslaafd?


Je krijgt er huidkanker van en je vel veroudert er versneld door. Waarom zitten zoveel mensen dan toch bij het eerste zonnestraaltje buiten met zo min mogelijk kleren aan? Het is heel goed mogelijk dat ze verslaafd zijn, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital lieten geschoren muizen uitgebreid in de zon zitten. Toen de knaagdieren daarna werden onderzocht, bleken ze veel endorfines in hun bloed te hebben, een pijnstiller die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Toen de muizen vervolgens een medicament kregen toegediend waardoor hun lichaam de endorfines blokkeerde, vertoonden ze afkickverschijnselen als trillen en tanden klapperen.

Mensen die in de zon zitten maken proopiomelanocortine aan. Die stof geeft het lichaam een signaal dat er weer meerdere andere stoffen aangemaakt moeten worden. Een daarvan is melanine, waardoor je bruin wordt; de andere is beta-endorfine, dezelfde pijnstiller als de muizen aanmaakten.

Beta-endorfine werkt in op bepaalde receptoren in het lichaam om pijn te drukken. Dat doen pijnstillers als morfine ook. Het is al langer bekend dat het deze inwerking op de receptoren is waardoor stoffen als morfine zo verslavingsgevoelig zijn. Schijnbaar hoort overmatig zonnen vanaf nu ook tot het rijtje middelen waarvan je snel afhankelijk kan worden.

Waarom bestaat dit mechanisme? De onderzoekers denken dat het te maken heeft met vitamine D. Dat maak je aan door in de zon te zitten. En hoe zorg je dat een zoogdier vrijwillig in de zon gaat zitten? Door hem of haar er aan te verslaven, zo betogen ze in het vakblad Cell.