Maakt de bodycam politie wel veiliger?


bodycam

De Nederlandse politie krijgt nog dit jaar een bodycam. Daarmee zou het werk van de politie veiliger worden. Onderzoek uit de VS toont echter een onverwacht neveneffect van deze camera’s aan: de politie trekt daardoor vaker het wapen om een verdachte neer te schieten.

Dat blijkt uit een analyse van Temple University in de Verenigde Staten. In de praktijk vinden daardoor 3,64 procent meer schietpartijen plaats waarbij een agent iemand doodt. Vooral zwarte en gewapende verdachten worden vaker neergeschoten als de agent in kwestie weet dat het incident wordt opgenomen, blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers schrijven dat toe aan wat zij het Ferguson-effect noemen. Dat is de plaats in de staat Missouri waarin 2014 rellen uitbraken na het doodschieten met 12 kogels van een ongewapende dief. Kort daarop werden bij veel politiecorpsen lichaamscamera’s ingevoerd, zodat geen onduidelijkheid kon bestaan over de toedracht. Maar Ferguson zorgde ook voor meer terughoudendheid bij politiemensen, de agent die schoot, werd vervolgd en bedreigd.

Agenten vuren sinds die tijd wellicht minder snel, vooral op zwarte verdachten, is de theorie. Tenzij ze een bodycam hebben, zodat te zien is dat ze terecht schieten. Daarmee kunnen ze snel na de schietpartij worden vrijgesproken. De cijfers tonen dat ook aan, vooral zwarte en gewapende verdachten sterven bij een bodycam immers sneller door een kogel uit een politiewapen.