Maak kennis met Bennu, de asteroïde die de aarde kan vernietigen


Bennu de asteroïde die de aarde kan vernietigen

De Nasa sonde Osiris-Rex heeft deze prachtige beelden gemaakt van Bennu, een asteroïde die de aarde zou kunnen vernietigen. Het stuk ruimtepuin, dat makkelijk de Jaarbeurs in Utrecht zou kunnen vullen, zweefde op het moment van de foto zo’n 115.870 kilometer van de aarde. Dat is op de schaal van het zonnestelsel zeer dichtbij.

Volgens Nasa is er een kans dat Bennu de aarde de komende eeuw raakt, maar die is slechts 1 op 2700. Mocht dat echter gebeuren, dan komt er een kracht vrij van 80.000 atoombommen. De asteroïde kan de aarde dus in potentie vernietigen. Vandaar dat Nasa het brok goed bestudeert, zodat we er meer over weten en de kansen op een aanvaring goed kunnen inschatten.

Bennu is echter om meer redenen interessant als onderzoeksobject. De aseroïde is miljarden jaren oud en was er al toen de aarde nog een hete massa was waar niets op leefde of groeide. Er bestaat al langer het vermoeden dat Bennu zelfs een rol kan hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op aarde. Wellicht is de asteroïde eerder op aarde gebotst, waarbij sporen van leven op onze planeet zijn achtergebleven.

Osiris-Rex draait sinds december rondjes om Bennu. Daarbij is al de belangrijke ontdekking gedaan dat de asteroïde water bevat. Dat betekent dat de theorie dat er sporen van leven te vinden zijn aan geloofwaardigheid heeft gewonnen. Bennu is het kleinste object ruimte ooit waar omheen een satelliet in een baan is gebracht.