Maak een jaar 364 dagen


schrikkeljaar

Kerst valt volgend jaar op dinsdag en woensdag. Tenminste, als we de huidige kalender van 365 dagen aanhouden. Zou het niet handiger zijn als Kerst altijd in het weekend valt? Onderzoekers van de The Johns Hopkins University in Baltimore hebben een kalender bedacht waarmee dit mogelijk is. Op hun kalender is ieder jaar hetzelfde en vallen de feestdagen dus ieder jaar op dezelfde dag.

De kalender die we nu gebruiken is de Gregoriaanse kalender die in 1582 werd ingevoerd door paus Gregorius. De weken verspringen op die kalender omdat het aantal dagen dat een jaar telt (365) niet te delen is door het aantal dagen in een week (7). Astrofysicus Richard Conn Henry en econoom Steve H. Hanke ontdekten dat dit probleem simpel op te lossen is: wanneer een jaar een dag minder gaat tellen – 364 dagen dus – kan je daar precies 52 volle kalenderweken van maken.

Henry legt uit: “Met ons plan krijg je een kalender die jaar-in-jaar-uit hetzelfde is waardoor je activiteiten, zoals school, werk en vakanties makkelijker kan plannen. Bedenk je eens hoeveel tijd en moeite dat scheelt. Het is duidelijk dat onze kalender alleen maar voordelen heeft en het leven simpeler maakt.”

In het verleden zijn er al eerder nieuwe kalenders voorgesteld, maar die zijn volgens Hanke nooit ingevoerd omdat ze de ‘zeven-dagen-cyclus’ van de week verbreken. Een probleem omdat het de zondagsrust en de sabbat verbreekt. De nieuwe kalender breekt geen weken op. Henry: “We hebben een voorspelbaar patroon ontwikkeld waarin een kwartaal 91 dagen duurt: twee maanden van 30 dagen en een maand van 31 dagen.”

Omdat de dag die jaarlijks overgeslagen wordt niet helemaal vergeten kan worden, stellen de onderzoekers voor december iedere vijf of zes jaar een week langer te maken. En om de kalenders nog meer gelijk te trekken, stellen Henry en Hanke ook voor de tijdszones af te schaffen. Zo is het overal op de wereld op het zelfde moment dezelfde datum.