Ma-ham, ik verveel me zo


Lekker bezig zijn is belangrijker dan per se iets nuttigs doen. Kijk maar naar Nederlanders op het strand; luieren is leuk, maar na een tijdje moeten er toch dijken worden gebouwd of een balletje worden getrapt. Mensen houden van ‘iets doen’ en vaak maakt het niet uit wat.

Dankzij verschillende experimenten kwam psycholoog Dolores Albarracin van de University of Illinois tot dit inzicht. Haar bevindingen werden onlangs gepubliceerd in Current Directions in Psychological Science.

Vaak gaat het in psychologische onderzoeken om de dingen die mensen doen en de doelen die ze daarmee zouden willen bereiken. Maar wat ook meespeelt, is de eigenschap van mensen dat ze ook ‘gewoon’ graag wat te doen hebben. Of dat nu sporten, klussen, drugsgebruik of overeten is. Met haar onderzoek wil Albarracin manieren vinden om mensen aan te sporen tot actie – dat wil zeggen: gezonde, constructieve actie.

Er bestaan overigens verschillen tussen culturen en klimaatgebieden, ontdekte Albarracin. Uit eerder onderzoek bleek een verband tussen lichamelijke activiteit en politieke betrokkenheid. Voor die studie verzamelde ze gegevens over de fysieke gesteldheid van de bewoners van vijftig Amerikaanse staten. Je moet dan denken aan sporten, diabetes, obesitas en drugsgebruik.

De bewegelijkste mensen wonen in Colorado, Alaska en Oregon en de meer slomere types wonen in de zuidelijke staten Mississippi, West Virginia en Tennessee. De ranking op basis van fysieke activiteit kwam indertijd overeen met de opkomst van kiezers in 2004 in die staten.

Ook ontdekte de psycholoog dat alleen al denken aan fysieke activiteit mensen meer betrokken maakt bij politiek. De deelnemers aan een proef die werden geconfronteerd met de woorden ‘ga’ en ‘beweeg’, gingen stemmen. De deelnemers die ‘relax’ en ‘stop’ kregen te horen veel minder.

Beeld: Uniquelymoronic, Flickr

Follow Faqtman on Twitter