Luister naar jazz en je wordt serieus genomen


jazzPopfans zijn niet zo slim. Mensen die van klassiek houden sporten niet. Rockers zijn labiel. We beoordelen mensen op hun muzieksmaak.

Aan de universiteit van Cambridge hebben ze hun achthonderdjarig bestaan gevierd met een onderzoek naar hoe we muzieksmaak beoordelen. Honderden proefpersonen vulden vragenlijsten in over rock, pop, klassiek, jazz, rap en elektronische muziek. De belangrijkste uitkomst: we denken heel veel over iemand te weten, puur op basis van haar of zijn playlist op een iPod.

Liefhebbers van pop worden gezien als gewoontjes en vooral niet te slim. Mensen die naar klassiek luisteren zijn juist wel intelligent, zo beoordeelden de proefpersonen, maar ook weer een beetje saai, niet atletisch en lichamelijk onaantrekkelijk.

Rapfans zijn juist wel erg goed in vorm en ze hebben zelfrespect, zo kwam uit het onderzoek. Maar ze zijn ook ongeorganiseerd en ‘gevaarlijk’. Mensen die elektronische muziek fijn vinden, worden gezien als neurotisch. Rockers moeten wel rebellen zijn, zo kwam uit de vragenlijsten naar voren, maar ook emotioneel niet erg stabiel.

De meest gunstige uitslag had jazz. Fans van deze muziekstroming worden beoordeeld als vrijheidslievend, intelligent, vriendelijk en open.