Luiheid is erfelijk


Als je vader en moeder niet uit hun luie stoel te branden zijn, dan ben jij waarschijnlijk ook niet de actiefste. Volgens wetenschappers is luiheid erfelijk.

Aan de universiteit van Missouri (VS) viel het biologen op dat sommige van de ratten die als proefdier dienen erg actief zijn. Ze rennen de hele dag in hun molentje, zonder dat daar een beloning tegenover staat. Andere ratten liggen echter de hele dag te pitten.

Als experiment werden de luie en de zeer actieve ratten met alleen maar soortgenoten gekruist. Binnen acht generaties waren er al lichamelijke verschillen te zien. De ratten uit de actieve groep hadden meer mitochondria in hun spieren, de cellen die energie kunnen opslaan en afgeven.

Bij generatie tien waren de verschillen nog veel groter geworden. De luie ratten sliepen bijna alleen maar, de actieve liepen tien keer zo veel als zij. De actieve ratten waren bovendien veel slanker.

De onderzoekers deden genetisch onderzoek op de ratten en ontdekten 36 genen waarin de twee soorten ratten verschilden. Één of meerdere daarvan zijn verantwoordelijk voor het verschil in gedrag, zo luidt de theorie die ze daarop formuleerden. Welke genen dat precies zijn, moet in een vervolgstudie aan het licht komen. Maar dat je – bij ratten in ieder geval – op luiheid kunt fokken staat wel vast, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad American Journal of Physiology.