‘Luie, racistische journalistiek’


Paradijselijk Frans Polynesië, waar geen mensenvlees wordt verorberd. Foto: JimG944.

De volkeren van de Stille Zuidzee zijn boos. Op westerse media die berichten dat de Duitse zeezeiler Stefan Ramin mogelijk is opgegeten door kannibalen in Frans Polynesië. Survival International, de organisatie die opkomst voor inheemse volkeren heeft vandaag een officiële klacht ingediend in Groot Brittannië tegen verschillende media.

Benny Wenda, een Papoea van de Lani-stam, heeft via de organisatie een bericht naar buiten gebracht.

‘We zijn deze verhalen spuugzat. De reden dat ze het woord ‘kannibaal’ blijven gebruiken is omdat ze denken dat we wilden zijn. Het is hetzelfde als de huidige Duitsers Nazi’s noemen om wat er in het verleden is gebeurd, of Groot-Brittannië een land noemen waar heksen op de brandstapel worden gegooid, of gebruik wordt gemaakt van kinderslaven en waar wordt gedaan aan openbare terechtstellingen. Het is gewoon luie, racistische journalistiek.’

Kannibalisme werd op sommige eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan tot honderd jaar geleden beoefend door enkele stammen. Ook toen was het zeer sporadisch, vaak werden dorpsoudsten gedeeltelijk opgegeten om hun geesten in andere dorpelingen te laten overgaan. Het is sindsdien niet meer gerapporteerd.

Follow Faqtman on Twitter