Luchtvervuiling (waaronder stikstofoxide) doodt 500.000 Europeanen per jaar


stikstofoxide

De luchtkwaliteit in Europa is de afgelopen decennia verbeterd, maar nog lang niet genoeg. Ernstige luchtvervuiling veroorzaakt nog steeds honderdduizenden voortijdige doden per jaar. Bijna alle Europeanen die in en rond steden wonen, staan bloot aan een te hoge concentratie aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon.

Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) veroorzaakte luchtvervuiling in 2016 alleen al in de EU voor ongeveer een half miljoen voortijdige sterfgevallen. Daaronder duizenden gevallen in Nederland. Dit blijkt uit het door het Agentschap in Kopenhagen gepubliceerde jaarverslag over de luchtkwaliteit in Europa.

Bijna alle Europeanen die in stedelijke gebieden wonen, ademen luchtvervuiling in boven de aanbevolen waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), oordeelt de EER. Deze vervuiling leidt tot gezondheidsproblemen en een lagere levensverwachting. Maar ook tot economische verliezen zoals groeiende kosten in de gezondheidssector en lagere oogstopbrengsten.

De grootste killer is fijnstof, dat binnen onze grenzen per jaar bijna 10.000 voortijdige sterfgevallen eist.

Maar stikstofoxide, waar momenteel veel over te doen is, zou volgens de EEA in Nederland ook al 1500 premature doden per jaar veroorzaken. Vooral onder mensen met ademhalingsmoeilijkheden. Veeteelt is de belangrijkste bron. De grootste concentraties stikstofoxide meet de EEA in de Italiaanse Po-vallei, het zuidelijke deel van Nederland, Noord-België, het Duitse Ruhrgebied en enkele landelijke gebieden dichtbij grote steden.