Luchtvervuiling verlamt koraal


Stofdeeltjes van fossiele verbranding remmen de groei van koraalriffen. Ze blokkeren namelijk het essentiële zonlicht, schrijven wetenschappers uit Groot Brittannië, Australië en Panama in Nature Geoscience.

Koraalriffen behoren tot de meest diverse ecosystemen ter wereld: zeker 25 procent van alle zeedieren en -planten leven hier. De koralen zelf zijn voor hun energie en voedsel afhankelijk van algen. Maar die algen blijken volgens de nieuwe studie het slachtoffer van stofdeeltjes, aerosolen genoemd, die het resultaat zijn van de verbranding van kolen.

De onderzoekers combineerden gegevens van koraalskeletten, observaties vanaf schepen, klimaatmodellen en statistiek om tot die conclusie te komen. De stofdeeltjes reflecteren als een soort spiegel het zonlicht, waardoor de algen minder licht hebben voor fotosynthese. De koralen groeien daardoor minder goed. Daarnaast koelen de stofdeeltjes ook het omringende water af, wat de koraalgroei verder doet afnemen.

Overigens zijn de stofdeeltjes niet alleen maar slecht voor koraal. Zo kan het koelende effect het verbleken van het koraal – het verliezen van de kleur – als gevolg van de wereldwijde opwarming enigszins tegengaan.

Foto: Toby Hudson/CC-BY-SA-3.0