Luchtvervuiling verkort leven Chinezen


luchtvervuiling China

China stond al niet zo bekend om zijn schone lucht. Vooral de miljoenenstad Beijing kan er wat van met zijn smog. Het inademen van de vervuilde lucht van steenkoolverbranding blijkt nu ook de levensverwachting van Chinezen ten noorden van de Huai-rivier flink omlaag te halen, blijkt uit een langetermijnonderzoek.

Vlak voor jaren 80 besloot de Chinese overheid de bevolking van het koude noorden van boven de Huai-rivier te helpen. Ze kregen gratis steenkool voor het verwarmen van hun huizen in de winter. De Chinezen in de regio zitten er sindsdien warmpjes bij, maar de luchtvervuiling door de steenkoolverbranding in het gebied liegt er niet om: de concentratie van vervuilende deeltjes was er tussen 1981 en 2000 gemiddeld 55 procent hoger dan het gebied ten zuiden van de Huai-rivier.

Dat had volgens de onderzoekers zijn weerslag op het sterftecijfer tussen 1991 en 2000. Zo overleden er in het noorden veel meer mensen aan hart- en longziekten dan in het zuiden, terwijl het om een zeer vergelijkbare bevolking gaat. Dat leidde er ook toe dat de levernsverwachting er 5,5 jaar korter was dan in het meer gezonde zuiden. Voor de 500 miljoen Chinezen in het vervuilde gebied betekent dat een verlies van bij elkaar ruim 2,5 miljard jaren.

Onderzoeker Michael Greenstone was verrast door de heftige resultaten, maar hoopt dat de overheden in China en andere opkomende industrielanden in hun beleid nu meer rekening zullen houden met de gezondheid van hun burgers.

De studie is vandaag gepubliceerd in PNAS.