Luchtvervuiling maakt dom


luchtvervuiling

Luchtvervuiling veroorzaakt een behoorlijk vermindering van intelligentie, beweren wetenschappers. Nieuw onderzoek toont aan dat luchtvervuiling een ernstige invloed heeft op mentale vermogens van mensen. Om nog maar te zwijgen over hun fysieke gezondheid.

Hoge niveaus van vervuiling kunnen een afname in taal- en rekenvaardigheden teweegbrengen te vergelijken met het verlies van een jaar onderwijs. Volgens de Verenigde Naties komen elk jaar zeven miljoen mensen wereldwijd om door luchtvervuiling. Ongeveer 95 procent van de wereldbevolking ademt onveilige lucht.

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Beijing Normal University analyseerde taal- en rekentests van 20.000 mensen in heel China tussen 2010 en 2014. Hoe meer vervuiling ergens voorkwam, hoe slechter proefpersonen de test maakten. Hoewel eerder onderzoek al heeft aangetoond dat luchtverontreiniging de prestaties van studenten kan schaden, is deze studie de eerste waarbij mensen van alle leeftijden zijn onderzocht.

Volgens de onderzoekers zijn de gevolgen vooral groot voor mensen boven de zestig. Hoe langer de blootstelling aan luchtvervuiling duurt, des te slechter zijn de mentale prestaties van mensen.