Luchthavenvogels piepen eerder


roodborstje

Vogels die in de buurt van een luchthaven wonen, beginnen vroeger op de dag geluid te maken dan hun soortgenoten in het bos. Schijnbaar worden ze gewekt door startende en landende vliegtuigen en beginnen ze dan hun dag. Dat hebben vogelkundigen van het Duitse Max- Planck- Institut für Ornithologie ontdekt. Ze deden onderzoek bij het Berlijnse vliegveld Tegel, waar van 6 tot 23 uur iedere twee minuten een vliegtuig start of landt.

Koolmeesjes, roodborstjes en andere vogeltjes in een stuk bos bij de baan beginnen tien minuten eerder te kwetteren dan soortgenoten in een park een paarhonderd meter verderop. Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor de vogelpopulatie, aangezien uit andere studies blijkt dat vogels die vroeger opstaan meer seks hebben en vaker vreemdgaan.

Op die manier kunnen luchthavenvogels zich sneller voortplanten. Dat kan weer tot overlast voor de vliegtuigen zorgen, die het risico lopen een vogel in de motor te krijgen.

Volgens de onderzoekers houden de vogels echter wel op met zingen als het geluid in de omgeving boven de 78 decibel stijgt. Dat is vooral vlak bij de baan het geval. Vogels daar maakten een kwart minder geluid omdat ze niet boven het lawaai van de vliegtuigen uitkwamen, wat betekent dat ze minder communiceren. Nog een reden om op te staan voor de eerste vliegtuigen.