Luchthaven maakt je dik


Wonen in de buurt van de luchthaven verhoogt het risico op obesitas. Dit is de belangrijkste conclusie van een studie door onderzoekers van het prestigieuze Karolinska Instituut in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De nabijheid van startende en landende vliegtuigen verhoogt de middelomtrek met een gemiddelde van 3,8 centimeter voor iedere stijging van het geluidsniveau met vijf decibel.

Dit effect is waarschijnlijk het gevolg van stress door het lawaai. Als mensen langdurig bloot worden gesteld aan stress, maakt het lichaam het anti-stress hormoon cortisol aan. Op lange termijn leidt dit tot de opslag van extra vetreserves.

Voor de studie werden 5.000 mensen gevolgd in de buurt van de Zweedse hoofdstad gedurende een periode van 8 tot 10 jaar. Hun gezondheid werd continu gemeten. Daarbij viel op dat hoe dichter mensen bij de internationale luchthaven woonden, hoe dikker ze waren. De nabijheid van de luchthaven zorgde ook voor hogere cortisolgehaltes in het bloed.

In het afgelopen jaar hebben de Duitse en Amerikaanse wetenschappers al een relatie aangetoond tussen nachtelijk vliegtuiggeluid en hoge bloeddruk. Bij die studies werd aangetoond dat een vliegveld in de buurt zorgt voor een verhoging van het stresshormoon adrenaline in het bloed. Langdurige blootstelling aan dat hormoon kan zorgen voor de aanmaak van cortisol.

De Zweedse studie staat in het vakblad Environmental Health Perspectives.