Lopen verbetert altijd stemming


wandelaars

Last van stress? Beetje depri? Niet lekker in je vel? Ga lopen. Zelfs een korte wandeling helpt al enorm om de stemming te verbeteren. Hoe goed een blokje om kan bijdragen aan de geestelijke gezondheid, blijkt uit een nieuwe studie van Iowa State University (VS).

Daar voerden ze verschillende experimenten uit met een groep proefpersonen. Daarbij moest de ene helft steeds taken uitvoeren na een kwartiertje lopen, terwijl de andere helft moest blijven zitten. De eerste groep was steeds vrolijker en energieker, zelfs als de taak die ze te doen stond niet prettig was.

En het is niet eens de frisse lucht. Een wandeling door gangen van een gebouw had hetzelfde effect als een stukje lopen buiten. Zelfs na een wandeling op een loopband in een verder lege trainingszaal zijn mensen in een betere stemming, bleek uit een vervolgexperiment. Volgens de onderzoekers is het een aanwijzing dat het vooral de beweging is die goede effecten heeft op mensen.

Opmerkelijk is verder dat het niet nodig is om lang en ver te lopen, een korte wandeling heeft al de gewenste gevolgen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Emotion.