Lopen is steeds een beetje vallen


Lopen is eigenlijk iedere keer een beetje vallen. Dit heeft een werktuigbouwkundig ingenieur ontdekt. Bij het lopen moeten we met onze spieren constant kleine correcties doen om op de been te blijven.

Mensachtigen gingen zo’n twee miljoen jaar geleden rechtop lopen. Volgens recente studies zou het ook wel eens veel eerder zijn geweest; 3,6 miljoen jaar geleden. Nu blijkt dat we het anno 2014 nog steeds niet helemaal goed kunnen.

De ingenieur is professor aan de Amerikaanse universiteit van de staat Ohio. Met een team onderzoekers heeft hij de menselijke tred in kaart gebracht en geanalyseerd. Wat bleek? Omdat we rechtop lopen, ligt onze grootste gewicht relatief hoog: de buik en rest van de romp. Dit maakt lopen voor mensen hachelijker dan bij viervoeters. Het is aan onze spieren om te voorkomen dat we vallen. Dit gebeurt volgens de professor niet perfect, met als resultaat dat we bij elke stap uit balans zijn.

Voor het onderzoek werd proefpersonen gevraagd een stukje te lopen op een loopband. Dit werd gefilmd. Uit de beelden bleek dat een lopend mens elke volgende stap in een bepaalde richting en op een zekere afstand zet om niet te vallen. Op een gegeven moment konden de onderzoekers voorspellen waar precies de volgende stap wordt geplaatst.

De onderzoekers ontdekten ook dat de ene mens beter in lopen is dan de ander. De stabiliteit tijdens het lopen wordt onder meer bepaald door de afzet van de achterste voet, de werking van het evenwichtsorgaan en de verhouding tussen de beweging van het bekken en de voeten. De onderzoekers hopen met hun bevindingen bij te dragen aan betere lopende robots en veiliger lopen voor ouderen en anderen slecht ter been. Over het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Biology Letters.