Lockheed ontwikkelt rijdende laser

Schieten kost bijna niets


laser op een truck

De Amerikaanse strijdkrachten lijken klaar voor het lasertijdperk. Wapenfabrikant Lockheed Martin heeft een laser ontwikkeld die drones, raketten en andere kleinere vliegende dreigingen kan uitschakelen. Maar het wapen werkt ook tegen trucks en kleinere schepen. De laser is op een zware vrachtwagen gemonteerd en kan met relatief gemak naar het front worden gereden. Maar hij is licht genoeg om ook op een schip of in een vliegtuig te worden gemonteerd.

De krachtbron is een generator die 200 kW kan opwekken, waarvan 43 procent door de laser wordt omgezet in een zeer geconcentreerde lichtbundel. Eerdere lasers die een dergelijke output hadden, waren te zwaar voor oorlogsdienst en ook nog eenste moeilijk om te richten. Maar Lockheed heeft op eigen initiatief een versie ontwikkeld die lichter is en makkelijk af te schieten. Het geheim is dat er verschillende types laser worden gebruikt, die allemaal tegelijk hun lichtbundel in een vezeloptische kabel schieten. Die combineert de verschillende stralen tot één sterke. Daardoor blijft de bundel ook geconcentreerd, zelfs als het licht een paar kilometer verder een doel moet raken.

Als de laser een object raakt, bijvoorbeeld een drone, dan zorgt de straal plaatselijk voor intense hitte. De drone valt daardoor uit elkaar of de elektronische componenten smelten en de drone wordt onbestuurbaar. Het lijkt vooral een goed wapen tegen kleinere en goedkopere drones, zoals terroristen en opstandelingen die al veel gebruiken. Die worden nu nog met raketten uit de lucht geschoten – wat soms miljoenen kost.

De laser heeft munitie zolang er brandstof in de tank zit. Binnen enkele minuten kunnen wel tientallen drones uit de lucht worden geschoten, tegen vrijwel geen kosten. Het Amerikaanse leger is dan ook geïnteresseerd. Lockheed zal enkele prototypes leveren, zodat de soldaten en hun bevelhebbers kunnen zien hoe de laser in de praktijk werkt. Gaat dat goed, dan lijkt de wapenfabrikant een grote order niet meer te kunnen ontgaan.