De neefjes van Nessie


Aan beide kanten van de oceaan duiken vreemde dieren op in het water. Is het monster van Loch Ness ontsnapt?

Mensen dachten eerst dat het een zeehond was, maar toen bleek het waterdier toch iets langer en dunner. En het had ook nog schubben.

Nee, het dier dat 25 mei in de Engelse rivier de Mersey opdook, had niemand eerder gezien. Foto’s werden door verschillende twitteraars online gezet, zodat ook anderen kunnen beoordelen of dit echt een voorwereldlijk monster is.

Het dier dat uit de East River werd gehaald. Waarschijnlijk een steur.

Het Britse waterdier komt vier dagen nadat in New York een ander woest waterdier werd gezien. Deze werd zelfs gevangen. Ook hier speculeerden lokale kranten dat het ging om een kleinkind van Nessie. De waarheid? Het is waarschijnlijk een uit de kluiten gewassen Atlantische steur, die per ongeluk in de East River terecht is gekomen.

Zijn dit soort meldingen serieus te nemen? Biologen hebben het ‘Monster van de Mersey’ bestudeerd en denken dat het een kleine walvis is, die per ongeluk de rivier op is gezwommen. Ook studies van Loch Ness hebben nog nooit definitief bewijs gevonden dat daar iets voorwereldlijks leeft.

Toch blijven meldingen over allerlei onbekende, wellicht prehistorische dieren komen. Mensen vinden mysteries nu eenmaal iets geweldigs.

Follow Faqtman on Twitter