Lobbyisten pakken wetenschappers


dreamstime_xs_30402945

Veel beleid wordt vandaag de dag gemaakt met hulp van wetenschappers. Vandaar dat lobbyisten ze steeds vaker in hun vizier nemen om gustige wetgeving af te dwingen. Daarbij worden weinig middelen geschuwd. Vandaag en morgen is er een grote conferentie in Brussel over dit fenomeen. Daar komen leden van het Europees Parlement, wetenschappers en lobbyisten.

Brussel is belangrijk voor lobbyisten. Europa gaat over de toelating van voedingsstoffen, zoals energiedrankjes of stoffen die in de landbouw worden gebruikt, zoals Bisphenol A. In beide gevallen hebben wetenschappers de opdracht gehad om te bepalen of bepaalde stoffen wel of niet schadelijk zijn voor mens en natuur. In beide gevallen zijn er miljoenen uitgegeven om ze te beĆÆnvloeden. Gaan lobbyisten daarbij over de schreef?

Vast staat dat lobbyisten, gesteund door eigen onderzoekers, de discussies over het gebruik van bepaalde stoffen steeds verder weten te rekken. Ondertussen gaat de verkoop gewoon door. In andere gevallen ziet het Corporate Europe Oberservatory, een non-profit organisatie die lobbyisten in de gaten houdt, dat er met geld van bedrijven een overvloed aan onderzoeken wordt gedaan. Uiteraard hebben die meestal een gunstige uitslag voor een bedrijf dat een product op de markt wil brengen. Die staan tegenover kritische onafhankelijke rapporten. Door de kwantiteit lijkt het alsof er meer bewijs is dat een product goed is.

Zo is de slag om de elektronische sigaret pas net losgebarsten. Zichtbaar is al dat fabrikanten van deze rookwaren grote hoeveelheden onderzoek doen waarvan de uitslag wellicht al vaststaat.

Wat valt er tegen te doen? De mensen van Corporate Europe Oberservatory pleiten in Brussel voor meer transparantie. Wie financiert een studie? Is de uitkomst daadwerkelijk wetenschappelijk verantwoord, of is er sprake van wensdenken van de kant van een fabrikant? De Europese Unie lijkt gevoelig voor deze argumenten, deze herfst is een nieuw mechanisme aangekondigd voor de beoordeling van onderzoek.