Lintworm leeft in hersens


Een lintworm van 10 centimeter heeft vier jaar in de hersens van een man geleefd. Het duurde even om hem te vinden. De Britse man kwam in 2008 naar het ziekenhuis met nogal verontrustende klachten. Hij had enorme hoofdpijn, leed aan toevallen en hij zei dat zijn reukzin was veranderd.

Op een scan was te zien dat de man een bloeding in zijn hersens had gehad. Omdat daar weinig aan te doen was, werd de man heengezonden. Maar de klachten bleven. Verdere scans lieten zien dat er meer bloedingen waren opgetreden, maar steeds in een ander deel van het brein. Iets leek te bewegen in zijn hoofd.

Een biopsie toonde aan dat er waarschijnlijk een parasiet in zijn hersens zat. Een meer precieze scan toonde aan dat het een lintworm was, en niet zo’n kleintje ook. Het dier was inmiddels dood, maar had wel larven achtergelaten. Die werden met medicijnen gedood. De man is inmiddels volledig hersteld van zijn onvrijwillige huisdier.

Lintwormen krijgen mensen meestal van huisdieren als honden en katten. Normaal gesproken nestelen ze zich in de darmen, maar deze worm voelde zich meer thuis tussen de oren. In dit geval ging het om een Spirometra erinaceieuropaei, een zeldzame worm in noordelijk Europa.

Het verhaal over het vinden en verwijderen van de worm staat in het vakblad Genome Biology.