Linkt tussen ontsteking en gedragsproblemen


Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen kleine kinderen die een infectie krijgen en gedragsproblemen die ze later in hun leven ontwikkelen. Tijdens experimenten met muizen werd vastgesteld dat als ze vlak na de geboorte een e-coli infectie krijgen, ze een ijzertekort ontwikkelen.

Dat ijzertekort zorgt er voor dat de hersens niet goed ontwikkelen. Twee maanden later vertoonde de muizen met een infectie gedragsproblemen en een slechtere motoriek. De onderzoekers denken dat infecties bij mensen zouden kunnen resulteren in schizofrenie en autisme.

Deze verschijnselen deden zich bij muizen voor zelfs als de infectie binnen 72 uur met antibiotica werd opgelost. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat infecties bij pasgeboren mensen onmiddellijk moet worden aangepakt. Ze stellen bovendien vast dat ook bij zwangere vrouwen in hun laatste maanden infecties gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. In tegenstelling tot muizen ontwikkelen de menselijke hersenen zich al tijdens de zwangerschap sneller. Ze zijn ook dan gevoelig voor een ijzertekort.

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Neuroscience.