Linkshandige beter in ‘snelle’ sport


linkshandige speler

Wat maakt Lionel Messi zo’n goede voetballer? Ongetwijfeld is het zijn talent, maar het feit dat hij linksbenig is, speelt waarschijnlijk ook een belangrijke rol. Linkshandige en -benige spelers zijn namelijk beter in sporten waarbij een snelle reactie noodzakelijk is. Vooral bij tafeltennis en andere sporten waarbij een fractie van een seconde een verschil kan maken.

Dat zegt een onderzoeker van de Carl von Ossietzky Universität in het Duitse Oldenburg. Hij houdt zich al jaren bezig met linkshandigheid en sport en weet nu zeker dat het bij bepaalde atletische activiteiten handig is om links te zijn. Hij onderzocht zes sporten en kwam tot de conclusie dat bij drie daarvan – cricket, honkbal en tafeltennis – het aandeel linkshandigen disproportioneel hoog is.

Het aandeel linkshandigen in de wereld is gemiddeld 10 procent, maar bij deze sporten ligt het op respectievelijk op 22, 30 en 26 procent. Via videoanalyse werden deze sporten en badminton, squash en tennis bekeken. Die laatste drie sporten hebben een normaal aandeel linkshandigen. Ook al zijn het ook geen langzame sporten, spelers hebben toch net iets meer tijd om het spelen van de bal te anticiperen, bleek uit de video’s van de wereldtop.

Al in de jaren negentig is vastgesteld dat linkspoten en -handigen beter zijn in interactieve sporten als voetbal. Maar dat is vooral te danken aan het feit dat hun tegenstanders in meerderheid rechtsbening zijn. Een linksbeninge aanvaller moet dus worden afgestopt door een een rechtsbenige verdediger. Die staat met zijn ‘verkeerde’ been richting de bal en heeft daardoor minder reactietijd. Weer een doelpunt voor Messi. Of Maradona, Rivaldo, Giggs, Robben of Van Persie.

Daar komt dus nu een kortere reactietijd bij. Hoe het kan dat linkshandigen sneller zijn, kan de Duitse onderzoeker nog niet vertellen. Wellicht werken benen en handen beter samen met de hersenhelft die op basis van waarneming de beslissingen neemt.

(Royal Society)