Links-rechts voor minder kaarten


Er is een remedie voor voetballers die bang zijn om overtredingen te maken. Zorgen dat de scheidsrechter je van je beste kant bekijkt.

Lees je dit van links naar rechts dan zul je moeite hebben met een omgekeerde tekst. Dat was al veel langer bekend, maar dit richtingsgevoel is nog veel dwingender dan we dachten.

"Aan welke kant stond je?"
"Aan welke kant stond je?"

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat onze links-rechts voorkeur ook zijn weerslag heeft op het aantal fluitsignalen en zelfs rode kaarten in een wedstrijd.

Zo zijn scheidsrechters volgens de steekproef achter het onderzoek veel sneller geneigd een overtreding te zien in een speler die van rechts naar links beweegt. Een andere speler die precies hetzelfde doet , maar ondertussen van links naar rechts gaat, heeft minder te vrezen.

De onderzoekers zijn van plan om bij landen waar van rechts naar links gelezen wordt ook te onderzoeken of dat gedrag uit gewoonte ook invloed heeft op de links-rechts voorkeur op het veld.

Maar daar hebben we in de finale natuurlijk niets aan, we zullen dus toch gewoon eerlijk moeten spelen. En het liefst van achter naar voor de bal in het doel schieten.

Foto: Flickr