Links lullen, rechts vangen


links lullen rechts vangen

Mensen met een hogere opleiding denken dat ze linkser zijn dan het geval is. Dat heeft onderzoek nu eindelijk bevestigd.

Ben je links of ben je rechts? Vraag het een academisch geschoolde vrouw met een topbaan en je krijgt waarschijnlijk geen eerlijk antwoord. Vraag het een stukadoor die op zijn 16e van school ging en je ontvangt een veel realistisere reactie. Dat komt omdat mensen met een goede opleiding niet zien dat ze na het stichten van een gezin en het klimmen op de sociale ladder steeds conservatiever worden.

Dat ontdekte James Rockey, een docent Economie aan de Universiteit van Leicester.

Het onderzoek bevestigt wat veel mensen al aanvoelen. Niet voor niets bestaat er een gezegde ‘links lullen, rechts vangen’. Mensen met een goede opleiding gaan vaak om met andere mensen met een academische bul. Ze verliezen daardoor zicht op wat links zijn werkelijk is – opheffen van inkomensverschillen, ruime uitkeringen voor mensen die niet werken – al zullen ze zelf misschien bij hoog en bij laag volhouden dat ze socialistisch zijn.

Volgens Rockey waren veel van de hoger opgeleiden van nu in de jaren tachtig en negentig politiek geëngageerd en nadrukkelijk links, maar zijn hun politieke en ideologische standpunten de afgelopen jaren flink naar rechts verschoven. Hij baseert zijn conclusie op de antwoorden van 136.000 respondenten die zijn ondervraagd in het kader van het World Values Survey (WVS). De gegevens komen uit 48 verschillende landen en zijn verzameld tussen 1981 en 2008.

Mensen werd gevraagd hoe links of rechts ze zichzelf vonden. Daarna werden deze antwoorden vergeleken met hoe de respondenten reageerden op allerlei vragen over beleid. Daaruit bleek het enorme gat tussen zelfbeeld en de politieke realiteit bij academici en HBO’ers. Bij mensen zonder hogere opleiding is dat gat er niet.