Links en rechts kijken anders


Toon ons je blik en we vertellen of je SP of PVV stemt. Dat beweren wetenschappers die ogen bestuderen.

Geert Wilders kijkt anders tegen de dingen aan dan Femke Halsema. Niet alleen in overdrachtelijke zin, maar ook letterlijk. Rechtse mensen hebben een andere manier van zien dan linkse mensen, zeggen onderzoekers van de University of Nebraska-Lincoln (VS).

Ze lieten proefpersonen, die eerst op een vragenlijst moesten aangeven of ze links of rechts waren, naar een computerscherm kijken met daarop een animatie van een menselijk hoofd. De ogen in dit hoofd keken dan naar links, dan naar rechts.

De onderzoekers keken met speciale apparatuur of de proefpersonen de blik van de computeranimatie volgden. Deze zogenoemde gaze cue is een menselijk trekje: we kijken vaak in de richting waarin onze gesprekspartner ook kijkt.

Mensen die blijkens hun vragenlijst links waren, volgden de computerogen bijna één op één. Rechtse mensen hadden veel meer de neiging om gewoon recht vooruit te kijken en de ogen op het scherm niet te volgen.

Volgens de onderzoekers is het verschil te verklaren door de persoonlijkheden van linkse en rechtse personen. Wie rechts is, hecht veel meer aan persoonlijke vrijheid en heeft minder de neiging de blik van een ander te volgens. Links is meer interpersoonlijk en zoekt zekerheid in de bevestiging van een ander.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter