Studie: linkt tussen light en dementie


cola light

Onderzoekers van Boston University School of Medicine in de VS hebben een link aangetoond tussen de consumptie van light frisdrank en dementie. Die zou blijken uit data van een hartstudie die al sinds 1971 loopt. Een groep van vijfduizend mannen en vrouwen geeft vanaf die tijd medische informatie en gegevens over hun levensstijl door aan de wetenschap.

Uit die gegeven komt naar voren dat mensen die veel light drankjes drinken, vaker een bepaalde vorm van dementie hebben. De testresultaten zijn gecorrigeerd naar leeftijd en andere levenskeuzes, als roken en een stevige alcoholinname. Wat dan overblijft is een drie keer hogere kans om een ischemische beroerte te krijgen die uiteindelijk voert tot dementie. Bij een dergelijke beroerte ontvangen de hersens tijdelijk niet genoeg bloed en sterven bepaalde delen af. Bij oudere mensen leidt dat vaak tot dementie.

De onderzoekers waarschuwen dat de kans – ook al is hij drie keer zo groot – nog steeds erg klein is. Bovendien is met de link nog geen oorzakelijk verband aangetoond. Het kan ook zijn dat mensen die gevoelig zijn voor een dergelijk infarct een voorkeur hebben voor kunstmatig gezoete drankjes. Het gaat hoofdzakelijk om aspartaam en saccharine, twee stoffen die uitgebreid zijn getest en veilig zijn bevonden door medici rond de wereld.

Daarnaast is het alternatief voor de zoetstoffen om suiker te gebruiken, een stof die bij forse inname zijn eigen problemen creëert, als obesitas. Uiteraard kunnen mensen ook kiezen voor een leven waarin zoete smaken een minder belangrijke rol spelen en ze vaker water drinken in plaats van frisdrank.

De studie is verschenen in het vakblad Stroke.