Lil Bub helpt de wetenschap


Lil Bub is niet echt een mooie kat. Zijn ene oog is kleiner dan het andere, zijn tong hangt permanent naar buiten en zijn pootjes zijn te kort voor zijn lichaam. Toch is de New Yorkse kat een sensatie op internet. Via de sociale media heeft hij miljoenen fans, die geïnteresseerd zijn in alles wat hij doet. Doordat de misvormde kat viral is gegaan, is hij zelfs wetenschappers opgevallen.

Biologen van het Max-Planck-Institut für Molekulare Genetik in Berlijn, Duitsland, raakten gefascineerd door de kat. Aan de hand van zijn YouTube filmpjes konden ze vaststellen dat hij in ieder geval lijdt aan osteoperose, waardoor het tot weefselophopingen in zijn lichaam komt. Ook zagen ze dat Bub polydactylie heeft, aan iedere poot zitten zes teentjes.

Wat de onderzoekers willen weten is of Lil Bub toevallig deze combinatie van twee (en mogelijk meer) zeldzame ziektes heeft, of dat hij het slachtoffer is van een genetische mutatie en dat de twee ziektes daarvan een symptoom zijn. Daartoe willen ze het DNA van de kat in kaart brengen, een dure en tijdrovende bezigheid.

Voor de test is 5000 euro nodig, geld dat ze via crowd funding aan het verzamelen zijn. Nog een paar honderd euro en de klus kan beginnen. Ze hopen zo meer inzicht te krijgen in de zeldzame ziektes, waardoor ze beter in staat zijn deze te bestrijden.