‘Like’ verraadt je persoonlijkheid


Het is een koud kunstje om met een stukje software en een Facebook-profiel te zien wat voor persoonlijkheid iemand heeft. Sterker nog, die methode is vaak betrouwbaarder dan een bekende van een persoon vragen hoe hij of zij in elkaar zit. Tot die ontdekking zijn psychologen van de universiteit Cambridge gekomen na een massaal online onderzoek.

Daarin werden 86.220 gebruikers van het sociale medium gevraagd zichzelf te beoordelen op een aantal belangrijke persoonlijkheidskenmerken, waaronder openheid, plichtsbesef, extrovert zijn, verdraagzaamheid, vriendelijkheid en neurotische tendensen. Vervolgens mochten vrienden, collega’s en familie van deze personen ze ook beoordelen op deze kenmerken, allemaal via een app.

Tegelijk ging de computer aan de slag en keek naar de likes op Facebook die iemand geeft en ontvangt. Een speciaal programma beoordeelde deze ook op basis van dezelfde persoonlijkheidskenmerken. En wat blijkt? De computer weet zelfs beter hoe iemand in elkaar zit dan vrienden en familie. Hoe meer likes er zijn, hoe beter de computer een beeld kan schetsen van een persoon.

Volgens de onderzoekers, die publiceerden in de wetenschappelijke database Pnas, is deze methode een geweldig stuk gereedschap voor werkgevers die iemand moeten beoordelen. In plaats van een dure psychologische test, laat je de computer even kijken naar het profiel op Facebook. Dat is letterlijk een open boek.

Het bewijst eens te meer dat je voorzichtig moet zijn op sociale media. Wie hier wat tegen wil doen, kan het beste oude posts verwijderen, hoe minder de computer heeft om mee te werken, hoe moeilijker.