Lijkwade van Turijn nep


Een Italiaanse chemicus heeft de lijkwade van Turijn weten na te maken. Is dit bewijs dat het ding nep is?

Al eeuwen wordt er gesteggeld over de lijkwade van Turijn. Volgens sommige gelovigen is dit het kleed waarin Jezus is begraven. Door zijn ‘energie’ is er een afdruk van Jezus op het doek gekomen, zodat we nu precies kunnen weten hoe hij er uit zag: een magere man met een grote neus.

Maar wetenschappers hebben al jaren geleden geconstateerd dat de lijkwade nep is. Door het doek te onderzoeken met de koolwaterstof-methode, is vast komen te staan dat het tussen 1260 en 1390 is gemaakt, dus meer dan 1200 jaar na de periode waarin Christus geleefd zou hebben.

Die-hard gelovigen menen echter dat de testresultaten zijn verontreinigd door middeleeuwse restauraties van het doek. Ze wezen er ook altijd fijntjes op dat nog nooit iemand heeft kunnen bewijzen hoe de perfecte afdruk van een man op het doek terecht is gekomen.

Maar na vandaag kunnen ze dat argument niet meer gebruiken. De Italiaanse chemicus Luigi Garlaschelli heeft een zeer nauwkeurige kopie van de lijkwade weten te maken met hulp van middelen die in de middeleeuwen ook al bekend waren. Hij impregneerde een linnen doek met een zeer milde zuuroplossing en legde het over een man heen. Voor het gezicht van de man gebruikte hij een masker om de huid niet aan te tasten.

Het resultaat is een bijna perfecte kopie van de lijkwade. Daarmee heeft de wetenschap bewezen dat je geen zoon van God hoeft te zijn om een mooi kleedje te maken.

De lijkwade: links het origineel, rechts de recente versie.
De lijkwade: links het origineel, rechts de recente versie.