Lijkwade van Turijn gemaakt door aardbeving?


Het is een voorwerp dat al eeuwen mensen inspireert, tot diep geloof brengt en wetenschappers voor raadsels stelt: de lijkwade van Turijn. Het 3 meter lange linnen kleed toont in negatief de afbeelding van een bebaarde man met wonden aan zijn handen en voeten. Het is Jezus, zeggen veel christenen. Zij geloven dat de afbeelding van Christus op het doek is gekomen toen het over hem heen werd gedrapeerd na zijn dood.

In 1988 gaf de katholieke kerk toestemming om een vezel uit de lijkwade te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft zo mogelijk voor nog meer verwarring gezorgd, omdat via koolstofdatering werd vastgesteld dat de lijkwade maar 700 jaar oud is, dus niet uit de tijd van Jezus.

De universiteit Politecnico di Torino (Italië) heeft zich nu in de discussie gemengd. Volgens onderzoekers van deze instelling kan de lijkwade zijn ontstaan door een aardbeving met kracht 8,2 in Jeruzalem, in 33 na Christus. Door zeer krachtige aardbevingen als deze kunnen gesteentes zo hard gekraakt worden, dat atomen daarin hun neutronen verliezen. Deze geladen deeltjes vliegen door alle materialen in hun omgeving heen. Als er ergens een doek over een mens ligt, dan maken deze deeltjes een soort röntgenfoto van deze mens op het doek.

Het puur theoretische onderzoek van de Italianen, gepubliceerd in het vakblad Meccanica, biedt ook een verklaring voor de koolstofdatering. Ook die wordt door een dergelijk neutronenbombardement beïnvloed. Daardoor lijkt een ‘gebombardeerd’ object eeuwen jonger dan werkelijk het geval is

De theorie van de Italianen biedt de kerk weer een houvast om de goddelijke oorsprong van de lijkwade te bevestigen. Qua tijd past de aardbeving precies in het leven van Christus. Als die ooit heeft bestaan, want daarover bestaat ook nog altijd veel twijfel.