Lijkenbevriezer wordt bevroren


De man die op het idee kwam om doden te bevriezen tot ze weer tot leven gewekt kunnen worden, is dood.

Robert Ettinger was een creatieve man. In de jaren zestig en zeventig rijpte er in het hoofd van de Amerikaan een briljant idee. De medisch wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. Iets waaraan iemand vandaag dood gaat, kan volgend jaar een eenvoudig te genezen ziekte zijn. Waarom bevriezen we onze doden dan niet, om ze te ontdooien als we de technologie hebben om ze te genezen?

Cryonisme werd deze techniek genoemd. De eerste persoon die zo werd bevroren was de eerste vrouw van Ettinger. Ook echtgenote nummer twee en zijn moeder werden zo behandeld. Ze liggen op de kop in metalen cilinders gevuld met stikstof. Net zo lang als nodig is.

Meneer Ettinger komt daar bij. Hij stierf afgelopen weekend op 92-jarige leeftijd. Donderdag is het proces om zijn lichaam te koelen afgerond en komt hij in de opslagruimte waar al 105 van zijn ‘patiënten’ liggen.

Er is alleen één probleem als zijn techniek werkt en hij over vijftig jaar wordt ontdooit: er staan dan twee echtgenotes (en een moeder) op hem te wachten.

Follow Faqtman on Twitter