Lijk intact na 358 jaar


In Frankrijk heeft een bijzondere lijkschouwing plaatsgevonden. De dode is meer dan drie eeuwen geleden gestorven. Het gaat om Louise de Quengo, een adellijke vrouw die in 1656 stierf en begraven werd in een klooster in Rennes. Dat gebeurde in een loden kist, die het lijk totaal afsloot van de buitenwereld. Daardoor bleef het lichaam buitengewoon goed behouden.

In 2014 hebben archeologen van de Franse organisatie Inrap (Institut de recherches archéologiques préventives) het graf gevonden toen op die plek een garage werd gebouwd; deze week werd het lijk onderzocht. Het levert een schat aan gegevens op voor onderzoekers. Zo is niet alleen het 1,45 meter lange lijk, maar ook de kleding van de vrouw in zeer goede staat bewaard gebleven. Vooral haar lijkwade, gemaakt uit vlas, is bijzonder. Het geeft allerlei informatie over hoe mensen toen kleding maakten.

Ook de wollen broek van de vrouw en haar schoenen met zolen van kurk zijn goed bewaard en vertellen hun geheimen.

De lijkschouwing leverde allerlei verrassingen op. Zo was het hart van de vrouw verwijderd met ‘chirurgische precisie’, zoals de patholoog constateerde. Dat betekent dat mensen toen al kennis hadden van anatomie, hoewel de kerk het had verboden om daar onderzoek naar te doen. Louise is waarschijnlijk gestorven aan een longaandoening, dat orgaan was verkleefd.