Ligt er goud op Mars?


goud op mars

Het robotkarretje Curiosity heeft op Mars een zeer glanzende steen met een relatief glad oppervlak gefotografeerd. Ligt er goud op Mars? Nu proberen de specialisten van Nasa uit te zoeken waar dit opvallende object vandaan komt. Het is mogelijk dat de ‘gouden steen’ de restanten van een meteoriet is, zeggen ze.

De zwart-witfoto is gemaakt met Remote Micro Imager camera op 26 november. Wetenschappers van NASA willen nu het glanzende stuk bestuderen met de hulp van de ChemCam uit Curiosity, een instrument dat wordt gebruikt om Mars-rotsen te analyseren.

Tot die tijd kunnen ze de aard van het object niet verklaren, rapporteren de onderzoekers op een website van NASA. De glans duidt op een meteoriet schrijven ze. Maar het uiterlijk kan misleiden, het bewijs levert alleen een chemische analyse op met behulp van de ChemCam. En wie weet is het wel goud, de geografische omstandigheden op Mars zijn niet zo heel veel anders dan op aarde. Dus waarom zou daar geen goud voorkomen?

Eerder vond Curiosity een stuk plastic op Mars. Hoe het op de rode planeet terechtkwam wist niemand. Tot bleek dat het van het robotkarretje zelf was gevallen.