Light chocolade uitgevonden


chocolade

Chocolade is heerlijk en er zijn aanwijzingen dat het zelfs goed voor je is. Het enige probleem: je wordt er zo dik van. Het spul bestaat dan ook voor meer dan 40 procent uit vet. Maar er is goed nieuws, scheikundigen van Temple University in de VS hebben een procedé uitgevonden dat chocolade 20 procent minder vet maakt.

Vet is nodig bij de fabricage van chocolade om het vloeibaar te houden terwijl de ingrediënten met elkaar worden vermengd. Bij minder dan 36 procent vet wordt de cacaomassa brokkelig en kan het niet worden verwerkt. De machines in de chocoladefabriek verstoppen.

De oplossing om het vetgehalte zelfs onder de 30 procent te brengen, is door de emulsie onder stroom te zetten. Daardoor blijven de ingrediënten vloeibaar en blijven de machines gewoon draaien. Op die manier zou je light chocolade kunnen produceren. De methode is al uitgeprobeerd met repen van Mars en Hershey en ze bleven beide vloeibaar na het afscheppen van vet.

Het scheikundige principe is volgens de uitvinders simpel. Als cacao smelt, trekken de verschillende ingrediënten aan elkaar; ze gaan klonteren. Je hebt dus vet nodig om de cacaodeeltjes te scheiden. Leid je een elektrische stroom door de cacao, dan ordenen de verschillende moleculen zich in langwerpige strengen. Er is minder vet nodig om de scheiding aan te brengen tussen de onderdelen van de cacao.

De uitvinders vermoeden dat het vetgehalte van chocolade zelfs nog verder naar beneden kan als ze hun methode perfectioneren. Dat kan al op korte termijn magere repen opleveren in de schappen van de supermarkt. Die zullen net zo smaken als gewone repen, verzekeren de Amerikanen. Ze hebben een proefsessie gehouden, waarbij de geëlektrificeerde chocolade net zo goed smaakte als gewone.

Het onderzoek staat in Pnas.