Lieveheersbeestje tegen malaria


Mensen zijn dol op lieveheersbeestjes. Ze eten plantenluizen en schimmels en ze zijn nog mooi ook. Als je er een vindt, dan mag je een wens doen als hij wegvliegt. Komt nog een positieve eigenschap bij: lieveheersbeestjes zijn gecoat in een antibacteriële vloeistof. Met die vloeistof kunnen we wellicht zelfs een goedkoop middel tegen malaria maken.

Iedere 30 seconden sterft ergens in de wereld een kind aan malaria. Samen met aids en tuberculose is het een van de grootste sterfteoorzaken ter wereld. De parasieten die malaria veroorzaken gaan echter dood als ze in aanraking komen met de Aziatische variant op het lieveheersbeestje. Duitse onderzoekers kwamen er achter dat het komt door de hemolymfe van het insect, dat is de vloeistof die op en in zijn lichaam zit.

De onderzoekers, die nu over hun vinding hebben publiceren in het vakblad Biology letters, noemen deze vloeistof Harmonin. Ze hopen er binnenkort een middel van te kunnen maken dat verwerkt kan worden in een medicijn tegen malaria. Bovendien hebben ze aanwijzingen dat het ook wel eens tegen tuberculose kan werken.

In te grote concentraties is het echter giftig voor mensen. Meer onderzoek is dus nodig.

Follow Faqtman on Twitter