Liegende kinderen: hoger IQ


liegende kinderen

Kinderen die vroeg beginnen met leugens vertellen, worden later in hun leven waarschijnlijk succesvoller dan eerlijke kinderen. Ze hebben betere hersens.

Ieder kind liegt. Sterker nog, hoe ouder een kind wordt, hoe beter het leugens gaat vertellen. Daar hoeven ouders niet van te schrikken. Liegen is een teken van ontwikkeling, zo ontdekten onderzoekers van het Institute of Child Study van Toronto University in Canada. Liegen is namelijk erg moeilijk; een kind dat er vroeg mee begint, toont aan goede hersens te hebben.

Wie liegt manipuleert informatie. In je achterhoofd weet je wat waar is en wat niet, maar uit je mond komt een ander verhaal. Je moet beide versies van het verhaal naast elkaar leggen om goed te kunnen liegen en precies weten welke details je moet veranderen. Daarvoor is nogal wat hersencapaciteit nodig. Op tweejarige leeftijd kan twintig procent van de kinderen liegen. Uit de Canadese test blijkt dat zij de best ontwikkelde hersens voor hun leeftijd hebben.

Op driejarige leeftijd liegt de helft van de kinderen, met vier is negentig procent een jokkebrok. Op achtjarige leeftijd liegen alle kinderen. De meest leugenachtige leeftijd is twaalf, dan vertellen kinderen de meeste leugens. Vanaf het zeventiende levensjaar begint het liegen af te nemen.

Strenge ouders of een religieuze achtergrond: het maakt niet uit wat voor opvoeding kinderen hebben gehad, ze liegen allemaal. Dat hoort er allemaal bij, zo zeggen de Canadese onderzoekers. Kinderen oefenen door te liegen een belangrijk deel van hun brein.

Het enige vervelende is dat kinderen veel minder zichtbaar liegen dan volwassenen. Verborgen camera’s die probeerden signalen van liegen op te vangen (zenuwtics, trillende benen) legden alleen maar rustige kinderen vast. De beste manier om een kind op een leugen te betrappen is door verder te vragen. In een deel van het experiment mochten de 1200 proefkinderen niet naar een paarse knuffel kijken. Negentig procent deed dat toch toen de onderzoekers weg waren.

Toen ze het speelgoedje later wel mochten voelen maar niet zien en moesten uitleggen wat het was, wist één meisje te melden dat het in ieder geval paars was. Hoe kwam ze daar bij? ‘Dat kan ik voelen’, vertelde ze de onderzoeker. Zo slim was ze dus ook nog niet.