Liegen zichtbaar op gezicht


Je kunt zien of iemand liegt. Dat zeggen psychologen na het bekijken van videomateriaal van jokkebrokken en eerlijke mensen.

Psychologen van de universiteit van British Columbia (Canada) onderzochten de gezichtsbewegingen van 52 mensen die in een aantal landen op televisie waren geweest. Deze mensen deden allemaal een oproep aan vermiste familieleden om terug te komen naar huis. In de helft van de gevallen bleek het te gaan om leugenaars, mensen die later werden veroordeeld voor moord op datzelfde familielid. De andere helft had niets te maken met de vermissing.

De onderzoekers vonden dat de stress van het vertellen van zogenoemde high-stakes leugens betekende dat de leugenaars duidelijke signalen afgaven dat ze niet de waarheid spraken. Ze werden uiteindelijk allemaal veroordeeld op onweerlegbaar bewijsmateriaal, zoals dna.

De leugenaars gebruikten vaker de spieren die zorgen voor lachen en het fronsen van de wenkbrauwen. Mensen die echt verdrietig waren over een verdwijning, waren meer geneigd om spiertjes te gebruiken die aan de bovenkant van de neus en de zijkant van de bovenlip zitten.

Leugenaars zijn nog het meeste bezig om te verbergen dat ze liegen, zo blijkt ook uit de video’s. Ze overdrijven hun gezichtsuitdrukkingen om anderen te overtuigen. Alleen spannen ze daarbij vaak precies de verkeerde spieren in hun gezicht aan, waardoor ze juist makkelijk herkenbaar zijn als jokkebrokken.

Het onderzoek heet Darwin the detective: Observable facial muscle contractions reveal emotional high-stakes lies.

Follow Faqtman on Twitter