Liefdeshormoon temt man


Waarom gaat een man niet naar bed met iedere vrouw die dat wil? Evolutionair gezien zou dat verstandig zijn, de genen van de man zouden zo veel beter worden verspreid. Toch zijn de meeste mannen brave partners die iedere avond netjes thuiskomen. Daarvoor zou het hormoon oxytocine verantwoordelijk kunnen zijn. Deze stof, ook wel bekend als het liefdeshormoon omdat mensen er aanhankelijker door worden, zorgt voor trouw bij mannen.

Aan de universiteit van Bonn (Duitsland) is een opmerkelijk experiment gedaan. Een groep mannen kreeg oxytocine ingespoten via een neusspray; een andere groep kreeg een placebo. Vervolgens werden de mannen benaderd door een aantrekkelijke dame. Zij naderde de mannen zo dicht als ze het toelieten.

Bij getrouwde mannen die het hormoon hadden gekregen, mocht de dame 15 centimeter minder ver komen dan bij vrijgezelle mannen die een pufje in de neus hadden gehad. Bij de controlegroep werd onder invloed van een placebo geen verschil gemeten.

Toen werd het experiment omgedraaid. De mannen moesten nu de aantrekkelijke dame naderen. Daarin werd geen verschil gemeten tussen vrijgezelle en gebonden mannen; niet tussen de mannen met het hormoon en de controlegroep.

Het onderzoek staat in het vakblad The Journal of Neuroscience.

Follow Faqtman on Twitter