Liefde zichtbaar in het brein


Liefde is een van de belangrijkste menselijke emoties. We schrijven er boeken en liedjes over. Maar wat is het eigenlijk precies? Op die vraag was tot nu toe niet echt een goed antwoord te geven. Maar een groep onderzoekers van de University of Science and Technology of China in Hefei denkt in ieder geval te kunnen tonen hoe liefde er uit ziet in het brein.

Ze ronselden honderd studenten voor een onderzoek. Een derde was tussen de vier en 18 maanden verliefd, een derde had recentelijk een relatie verbroken en het laatste derde had nog nooit liefde gekend. Al deze groepen gingen onder de MRI-scanner. Daarbij was de opdracht om zoveel mogelijk aan niets te denken.

Bij studenten die een hevige liefde kenden, was opmerkelijk meer activiteit te zien in een aantal hersengebieden. Zoals de Cortex cingularis anterior, het deel van het brein dat betrokken is bij de verwerking van pijn. Maar ook hersendelen die belangrijk zijn voor het verwerven en onthouden van kennis waren actiever.

Mensen die juist aan het bijkomen waren van een mislukte relatie, vertoonden een hoop activiteit in de Nucleus caudatus, het deel dat verantwoordelijk is voor de menselijke omgang.

Hou je echt van me? Die vraag is vanaf nu te beantwoorden met hulp van een scanner. De onderzoekers waarschuwen in hun publicatie – in Frontiers in Human Neuroscience – echter dat ze alleen een eerste aanzet hebben willen geven. Meer onderzoek is nodig.