Liefde voor antibiotica nekt ons


Antibiotica werden in de hele wereld lang gezien als wondermiddel. In sommige landen worden ze zelfs voorgeschreven tegen een fikse verkoudheid. Dat zorgt dat steeds meer bacteriën zich hebben geëvolueerd om deze medicijnen te kunnen overleven. Ons wapen tegen veel ziektes is daardoor nutteloos geworden, we hebben onze ziekteverwekkers eigenlijk getraind om dodelijker te zijn.

Dat blijft niet zonder gevolgen, zeggen medici van het Charité-Institut für Umweltmedizin und Hygiene in Berlijn (Duitsland). In opdracht van het Duitse parlement hebben ze uitgezocht hoe ernstig de situatie is.

Volgens de Duitsers sterven in heel Europa momenteel 23.000 mensen per jaar aan resistente bacteriën. Dat aantal kan in de komende jaren oplopen tot 400.000, waarmee het dodelijker is dan de meeste kankersoorten. Wereldwijd zou het om 10 miljoen doden gaan. Vooral de ziekenhuisbacterie MRSA (foto) zal veel meer doden gaan eisen, omdat er geen enkele vorm van antibiotica meer tegen helpt.

De mensheid moet het gebruik van antibiotica daarom drastisch naar beneden brengen, stellen de specialisten van het Charité-Institut voor. Niet alleen bij zichzelf, maar ook in de diergeneeskunde. Veel dieren in de bio-industrie zitten tjokvol antibiotica omdat ze anders in kleine stallen en hokken niet oud genoeg zullen worden om genoeg vlees en zuivel op te leveren. Via de voedselketen krijgen mensen ook die antibiotica binnen.