Liefde verkleint kans verslaving


Een langdurige relatie vormt een buffer tegen drugsmisbruik, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Een liefdesrelatie is een van de meest intense vormen van sociale en intellectuele stimulatie. Mensen in een relatie zijn over het algemeen gelukkiger, gezonder, lopen minder kans op het ontwikkelen van dementie en leven langer. En of dat allemaal nog niet mooi genoeg is zorgt een stabiele relatie er ook nog voor dat je minder snel naar de verdovende middelen grijpt.

Een liefdesrelatie vormt een buffer tegen drugsgebruik

Tot deze laatste conclusie kwamen wetenschappers van de Florida State Universiteit in een onderzoek bij prairiewoelmuizen; knaagdieren die bekend staan als uiterst monogame beestjes. Prairiewoelmuizen die een vaste partner hadden, toonden veel minder interesse in de drugs amfetamine – in de volksmond ook wel speed genoemd – dan hun vrijgezelle soortgenoten.

In het brein van zowel de gebonden als de single prairiewoelmuizen werd dezelfde hoeveelheid dopamine aangemaakt na blootstelling aan amfetamine. Alleen bleek dit genotshormoon zich bij de gebonden prairiewoelmuizen minder goed te hechten aan bepaalde receptoren in het brein. De beestjes die een relatie hadden genoten dus minder van de drugs, en hadden weinig behoefte om nog een shot te nemen.

‘Onze resultaten wijzen er op dat het aangaan van een relatie de neurobiologische reactie op bepaalde drugs zo verandert dat de effecten ervan verminderen’, beweert hoofdonderzoek Zuoxin Wang. Er verandert dus iets in het brein wat ervoor zorgt dat een lijntje speed minder lekker is, en je er dus minder snel verslaafd aan zult raken.

Deze resultaten sluiten aan op eerdere bevindingen. Zo zouden eenzame mensen eerder naar de drank en drugs grijpen dan mensen die in een stabiele relatie zitten. De oplossing voor verslaving lijkt voor de hand liggend: Hebben drugsgebruikers niet gewoon veel meer liefde nodig?

Bron: Journal of Neuroscience. Foto: Salim Virji, Flickr