Liefde: je valt op jezelf (en je ex)


je valt op jezelf en je ex

Je hebt een type. Een soort persoon waarop je steeds weer verliefd raakt. En die persoonlijk lijkt op iemand, namelijk op jou. Je valt op jezelf. En op je ex, want ook je voormalige partners lijken erg op elkaar, is de uitkomst van een nieuwe studie van de universiteit van Toronto.

De Canadezen deden onderzoek in Duitsland, waar 12.000 mensen meededen met de grote partnerenquête. Van een grote groep mensen deed ook de exen mee, waardoor een aardig beeld ontstaat van wat mensen in elkaar aantrekt.

Het blijkt dat je vooral op iemand valt die erg op je lijkt, qua ontwikkeling, opleiding, leeftijd en sociale klasse. Maar ook wat betreft persoonlijkheidskenmerken als introvert of neurotisch gedrag. Onbewust ben je steeds opnieuw op zoek naar iemand die vooral is zoals jij, maar dan van het andere geslacht (de studie ging over heteroseksuele voorkeuren).

Opmerkelijk is dat exen hun voormalige partners vaak omschrijven in dezelfde termen als hun huidige relaties. Dus jij bent ook steeds dezelfde bij verschillende bedgenoten. Lukt het bij de ene niet, dan gaan we gewoon op zoek naar een kopie, maar dan met misschien iets minder scherpe randjes.

Grappig is dat mensen niet doorhebben dat ze steeds dezelfde relatie hebben met andere partners. Uit de enquête kwam ook naar voren dat mensen denken héél anders te zijn bij hun nieuwe vlam. ‘Bij hem kan ik mezelf zijn’, verzucht menigeen bij een verse liefde. Terwijl je bij je ex ook gewoon jezelf was.

De enige uitzondering op de regel zijn zeer extroverte mensen, ontdekten de Canadezen. Zij zijn vaak op zoek naar nieuwe ervaringen en vissen dus ook wel eens in een nieuwe vijver. Maar dit type is zeldzaam.

PNAS